» Van een Jehovah getuige tot een uitgesloten verbanneling

Zo wordt je uitgesloten,

Laten we ervan uit gaan dat u al jaren een Jehovah's Getuige bent. Of u bent opgegroeid in een gezin van Jehovah's Getuigen of dat u zich later bij deze religie heeft aangesloten is even niet belangrijk.

U bent dus jaren lang een Getuige van Jehovah. U bezoekt elke vergadering ijverig en bestudeerd deze even ijverig voor en u gaat geregeld langs de deuren om te prediken. Het Wachttoren-Genootschap ziet u als een kanaal van uw God, Jehovah. Dus u houdt zich braaf aan alle extra geboden die het Wachttoren-Genootschap u in uw aanbidding aan God oplegt. U vermijd directe en indirect contact met tegenstanders of afvalligen van de leer van het Wachttoren-Genootschap. Hoe kan het dan zover komen dat u zal worden uitgesloten?Zolang het bovenstaande deel blijft uitmaken van uw leven is er niets aan de hand en zult u niet worden uitgesloten. U doet immers alles om de goedkeuring van uw God Jehovah te krijgen. In werkelijkheid doet u simpel alles wat het Wachttoren-Genootschap u opdraagt.


Maar stel nu eens dat u opeens zelf over dingen gaat nadenken; u begint kritisch te worden. Zelf nadenken: een goed recht van elk mens! Toch kan zelf nadenken een van de aanleidingen zijn die er voor zorgen dat u uiteindelijk wordt uitgesloten...

 

Het Wachttoren-Genootschap voorziet in de leer van de Jehovah's Getuigen. En geregeld wordt de leer van de Jehovah's Getuigen wat bijgesteld. Soms zijn die wijzigingen zo drastisch dat u gaat twijfelen. U kunt dan opeens de behoefte krijgen om zelf op onderzoek te gaan. Omdat u zelf wilt nadenken kunt u opeens afwijken van de bronnen waardoor normaal uw denken door wordt gevoed. Juist! U gaat wegen bewandelen buiten het Wachttoren-Genootschap...

De kans zit er dan dik in dat u bepaalde dingen opeens anders gaat zien. U komt dan opeens achter een andere 'waarheid'.


Omdat u bepaalde dingen anders bent gaan zien dan het Wachttoren-Genootschap wordt u toch wat nieuwsgierig. U besluit nu om eens wat onderzoek te gaan doen naar het Wachttoren-Genootschap. U zult dan dingen tegenkomen die u zich niet voor mogelijk had gehouden. Opeens zult u het Wachttoren-Genootschap met heel andere ogen gaan zien. U leest bijvoorbeeld over de psychologische aanpak van het Wachttoren-Genootschap om aan nieuwe leden te komen. U leest over zaken die zich binnen het Wachttoren-Genootschap afspelen waar u eerder geen weet van had. U leest over vele wijzigingen in leer-punten van het Wachttoren-Genootschap, over het hoe en waarom. Opeens lijken die wijzigingen opeens allemaal heel erg strategisch te zijn.

U begint uw geloof in het Wachttoren-Genootschap langzaam te verliezen. Het Wachttoren-Genootschap kan nooit het kanaal tussen God en zijn volgelingen zijn, begint u opeens te denken. Het is alsof er opeens schelpen van uw ogen vallen!


 

Het geloof in het Wachttoren-Genootschap is langzaam verdwenen. Nu zal het moeilijker worden voor u om u aan de regels van dit Genootschap te houden. Het heeft immers niets meer met God te maken. Het studeren in de lectuur van het Genootschap wordt nu ook moeilijker omdat u de patronen en spelregels anders bent gaan bezien. Alles wat ze leren komt opeens veel minder logisch op u over. U begrijpt het spel van het Wachttoren-genootschap!
Dan komt u in gelegenheden waar u dingen kunt doen die dat genootschap u eerder nadrukkelijk verbood. U erkent dat genootschap niet meer als kanaal van God, dus waarom zou u zich nog langer houden aan haar geboden? Volgens de regels van datzelfde Genootschap bent u nu opeens een zondaar geworden...


Nu zijn er een paar opties die naar u uitsluiting kunnen leiden:

1) De eerste is dat u een tijdlang twee levens leid. U bezoekt braaf elke vergadering en gaat nog geregeld langs de deuren om te 'prediken'. Nu zonder vreugde, het voelt allemaal aan als een last. Tegelijkertijd houd u zich niet meer aan de regels van het Genootschap. U heeft nu 'twee gezichten'.

Dit is natuurlijk erg zwaar en vraagt veel van u om dit zo te kunnen volhouden. U begint te beseffen dat u het uzelf erg moeilijk maakt. “Zo kan het niet langer” beseft u opeens. U moet u telkens wanneer u zich niet aan de regels van het Genootschap houd ervan verzekeren dat er geen lid van dat Genootschap in de buurt is. Als u wordt 'betrapt' is de kans groot dat u wordt 'aangegeven' bij 'het lichaam van ouderlingen'. U komt tot de conclusie dat u de eer aan uzelf wilt houden.
U maakt een afspraak met een ouderling en verteld dat u niet meer langer geloofd in het Wachttoren-Genootschap. Ook laat u weten dat u zich daarom niet meer aan de regels van dit genootschap kunt houden.
De ouderlingen zullen nu laten weten dat ze u kunnen helpen om uw geloof terug te krijgen. Natuurlijk bedankt u hen daar vriendelijk voor. De ouderlingen zullen vragen of u berouw heeft van uw 'zonden'. U reactie zal dan zijn dat u uw wenkbrauwen fronst en verteld dat het nogal moeilijk is om berouw te hebben van een zonde tegen een genootschap waar u niet langer in gelooft.
Als reactie van de ouderlingen krijgt u te horen dat ze de zwaarste straf van het Wachttoren-genootschap op u zullen toepassen: “U wordt uitgesloten”.2) Indien u niet zelf naar de ouderlingen stapt en het spel van de 'twee gezichten' u makkelijk afgaat bestaat er natuurlijk altijd de kans dat u ooit zult worden betrapt.

Als u dan alsnog voor de ouderlingen moet voorkomen en kiest er niet voor om het spel langer mee te spelen door te spelen dat u berouw hebt van uw zonden, dan zult u ook dezelfde mededeling krijgen: “U wordt uitgesloten”.3) U kunt natuurlijk ook besluiten om u rustig van deze religie te ontdoen. U bezoekt geen vergaderingen meer en gaat niet meer van deur tot deur. U richt uw leven zelf in en houd u niet langer aan de overbodige regels van het Wachttoren-Genootschap. Dat gaat u makkelijk af! Maar dan opeens krijgt u bezoek van twee ouderlingen. Ze zullen vragen waarom u niet langer een actieve Getuige van Jehovah bent. Natuurlijk kunt u dit hebben zien aankomen en kan het zijn dat u een verhaal heeft voorbereid die die ouderlingen aannemen. Toch bent u dan nog niet overal van af.

Want zelf als u jaren later wordt betrap op een 'zonde' tegen het WTG, kunt u alsnog voor dat lichaam van ouderlingen komen en kunt u ook te horen krijgen: “U wordt uitgesloten”.


Het Wachttoren-Genootschap wilt natuurlijk nooit dat u met leden van het genootschap praat over de bevindingen die u doet wanneer u op onderzoek gaat buiten de kanalen van het Wachttoren-Genootschap om...
[ terug... ]Omhoog

Eigen domeinnaam
Maak vrienden

Discussie

 • Op internet zijn diverse forums te vinden over Jehovah's Getuigen.

  Hier een paar voorbeelden:

  Discussiebord over het Wachttoren-Genootschap

  Hier is iedereen welkom. Er is geen lidmaatschap en iedereen is er vrij om te posten.

  Paradise Café

  Dit forum is ideaal voor de Jehovah Getuige die twijfels heeft over de organisatie. Veel leden van dit forum geloven in God en bouwen elkaar op in "het geloof zonder de wachttoren organisatie". Anders denkenden (ex getuigen die bijvoorbeeld athëist zijn geworden) hebben er tegenwoordig ook enige speel ruimte.

Bedankt.

 • Beste bezoeker, Ik wil je hartelijk bedanken voor het bezoeken van deze website. Kom gerust nog eens een keer langs. Als je wilt kun je een bericht in mijn gastenboek achterlaten. Daar kom je door op "Gasten" te klikken boven aan deze website.

Gastenboek

 • Voor wie iets wil achter laten in het gastenboek: Je kunt geen al te lange berichten plaatsen. En helaas krijg je geen waarschuwing wanneer je bericht te lang is.

Copyright 2002-2018