» Hoe een actieve getuige het ervaard wanneer iemand wordt uitgesloten

Op deze pagina zal ik door middel van een fictief persoon schetsen hoe getuigen van Jehovah omgaan met personen die zijn uitgesloten. Het mes van het Wachttorengenootschap snijd aan twee kanten en veroorzaakt ook verdriet bij diegene die de organisatie wel volgen. In dit voorbeeld wordt het verteld door een vrouw waarvan haar zoon is uitgesloten:

' Mijn naam is Jennie en ik ben al vele jaren een getuige van Jehovah. Ik ben getrouwd met een liefdevolle man en samen hebben we drie kinderen. Mijn man en ik hebben onze kinderen met veel liefde opgevoed. We brachten onze kinderen ook liefde en respect voor God bij. Wij hebben erg ons best gedaan om te zorgen dat onze kinderen goede Jehovah's Getuigen zijn. Het deed me veel vreugde dat alle drie mijn kinderen zich hebben opgedragen aan Jehovah. Op mijn oudste zoon was ik altijd erg trots, ik heb altijd gehoopt dat hij vast in de waarheid zou blijven staan. Helaas heeft mijn oudste zoon zich overgegeven aan zonden en heeft hij daar geen berouw voor getoond. Personen die geen berouw van hun zonden hebben dienen uitgesloten te worden van Jehovah's organisatie. Daarom is mijn oudste zoon ook uitgesloten van onze organisatie en daar heb ik het best moeilijk mee. Aangezien mijn zoon is uitgesloten heb ik geen contact meer met hem. Dit is moeilijk, maar rechtvaardig.

Mijn man en ik zullen altijd Gods wil doen, ook als dit inhoud dat wij geen omgang meer mogen hebben met onze oudste zoon. Jehovah is er zeer duidelijk over hoe wij als ouders met onze zoon moeten omgaan en in de lectuur van onze organisatie staat precies geschreven wat God van ons verlangt. Bovendien is onze zoon er zelf verantwoordelijk voor dat wij geen omgang meer met hem hebben. Hij heeft immers geen berouw getoond voor zijn zonden en daardoor kunnen wij niet meer met hem omgaan. Ik blijf hopen dat mijn zoon gaat inzien dat hij zeer fout bezig is en bid tot God dat onze zoon terug komt bij de organisatie voordat God zijn oordeel over de wereld zal voltrekken.

Eigenlijk kan ik niet zo goed bevatten dat het zover heeft kunnen komen dat mijn zoon is uitgesloten. Dankzij onze opvoeding weet hij precies wat God van hem verlangt. Ik was altijd zo trots op hem en had het idee dat hij goed in de waarheid was. Maar waarom is het dan zover gekomen dat onze zoon de dingen heeft gedaan waardoor hij is uitgesloten? Hij weet toch hoe Jehovah over afvallige mensen denkt, dat heeft hij vaak kunnen gelezen in de lectuur van onze organisatie. Ik blijf me vast houden aan de hoop dat onze zoon zal inzien dat hij verkeerd bezig is voor het te laat is. Tot Jehovah overgaat tot zijn oordeel over deze wereld kan hij nog terugkomen naar onze organisatie. Ik verlang naar de dag dat ik hem weer in mijn armen kan sluiten als een verloren zoon die weer terugkomt. Geregeld lees ik de stukken in de lectuur waar Gods barmhartigheid wordt beschreven. Tot die tijd zal ik echter niet toelaten dat mijn zoon tussen Jehovah en mij in komt te staan. Helaas ben ik bang dat dit slechts een ijdele hoop is. Mijn zoon doet ons niet alleen verdriet doordat hij dingen heeft gedaan waardoor wij geen omgang meer met hem mogen hebben...

Neen, onlangs ben ik erachter gekomen dat hij ook nog eens een afvallige is die onze organisatie afvalt. Net zoals Satan een afvallige was door Adam en Eva te mislijden zo misleid onze zoon vele mensen op het internet. Dit is voor mij nog een extra reden om helemaal geen contact meer met hem te hebben, nee ik zal hem zelfs niet groeten wanneer ik hem tegen zal komen. Niet omdat ik hem haat, ik hou nog steeds van hem. Neen, ik zal hem niet groeten omdat ik zijn daden haat, omdat hij een zondaar is. En nu gebruikt Satan hem ook nog eens als een valse leraar. De lectuur van onze organisatie is zeer duidelijk hoe wij met zulke afvallige valse leraren moeten omgaan! Mijn zoon zal niets meer van me horen, geen telefoontje, geen brieven, en zelfs geen groet als ik hem per ongeluk tegen zal komen. En dat doet pijn, erg pijn, want ondanks alles blijft het mijn zoon en blijf ik van hem houden.'

Het was moeilijk voor mij om deze pagina te maken. Vooral omdat ik me duidelijk heb ingebeeld hoe het voor een ouder moet zijn als een van hun kinderen is uitgesloten. Het wachttorengenootschap maakt zeer goed duidelijk hoe leden van haar organisatie uitgesloten personen moeten behandelen. Jehovah's getuigen geloven zeer stellig dat het wachttorengenootschap een kanaal is die door God wordt gebruikt. Tegen het genootschap ingaan betekend voor hen hetzelfde als tegen God in gaan. Door de uitsluitingsregeling van het genootschap wordt niet alleen verdriet gezaaid bij diegene die niet langer van het genootschap uitmaken (om wat voor reden dan ook) maar ook bij de Jehovah's Getuigen die nu opeens geen omgang mogen hebben met een door hen geliefd persoon. Ik hoop dat deze pagina duidelijk maakt dat het mes van het wachttorengenootschap aan twee kanten schade toebrengt. Ook hoop ik dat het duidelijk is hoe een getuige van Jehovah er toe komt om geen omgang te hebben met uitgesloten personen. Het is duidelijk dat het wachttorengenootschap onderwijst dat uitsluiting ook binnen de familiekringen van kracht is. Wanneer Jehovah's Getuigen wel contact onderhouden, hoe gering dan ook, dan gaan zij tegen de leer van het genootschap in. Het is te prijzen dat sommige getuige de moed hebben om die leer niet al te ver na te leven.
[ terug... ]Omhoog

Eigen domeinnaam
Maak vrienden

Discussie

 • Op internet zijn diverse forums te vinden over Jehovah's Getuigen.

  Hier een paar voorbeelden:

  Discussiebord over het Wachttoren-Genootschap

  Hier is iedereen welkom. Er is geen lidmaatschap en iedereen is er vrij om te posten.

  Paradise Café

  Dit forum is ideaal voor de Jehovah Getuige die twijfels heeft over de organisatie. Veel leden van dit forum geloven in God en bouwen elkaar op in "het geloof zonder de wachttoren organisatie". Anders denkenden (ex getuigen die bijvoorbeeld athëist zijn geworden) hebben er tegenwoordig ook enige speel ruimte.

Bedankt.

 • Beste bezoeker, Ik wil je hartelijk bedanken voor het bezoeken van deze website. Kom gerust nog eens een keer langs. Als je wilt kun je een bericht in mijn gastenboek achterlaten. Daar kom je door op "Gasten" te klikken boven aan deze website.

Gastenboek

 • Voor wie iets wil achter laten in het gastenboek: Je kunt geen al te lange berichten plaatsen. En helaas krijg je geen waarschuwing wanneer je bericht te lang is.

Copyright 2002-2018