» Acties tegen uitsluiting. Hebben ze nut?
Uitsluiting van de organisatie van de Jehovah's getuigen is zeker terecht wanneer een lid van de organisatie zich niet langer aan de regels houdt of geen respect meer heeft voor het gezag van de organisatie. Zo een uitsluiting zou met zich mee brengen dat de uitgesloten persoon zich niet meer mag uitgeven als een lid van de organisatie en niet mee mag deelnemen aan de activiteiten die bij de organisatie horen. Het uitgesloten lid mag niet meer in naam van de organisatie langs de deuren en mag geen actieve deelname hebben tijdens de bijeenkomsten van de organisatie (geen toespraakjes of antwoorden geven).


Wanneer een uitsluiting van de organisatie van Jehovah's getuigen bovenstaande zou inhouden dan was er niets aan de hand. Het probleem is de uitsluiting zoals die nu wordt toegepast. De uitgesloten leden worden als het ware monddood gemaakt.
Contacten tussen leden en uitgesloten leden van de organisatie wordt zo tegengewerkt, zelfs binnen een familie kan dit het geval zijn.


Vanuit ethisch oogpunt is het onjuist dat een oragnisatie zich met zo een ijzeren vuist laat gelden. De organisatie kiest ervoor om te heersen zoals een dictator dat zou doen.


Maar goed. In Nederland en vele andere landen is religie iets heiligs. En aan iets heiligs kom je niet. Dit betekend in de praktijk dat je bij de regining en andere instanties niet hoeft aan te komen bij problemen die zich binnen een religie afspelen. Zeker niet wanneer de religie in het land wordt erkend als een religie en niet officieel wordt bezien als een sekte. En ook zeker niet wanneer de organisatie geen bedreiging is voor de samenleving op zich.


Het enige wat een uitgesloten persoon kan doen is zich neer leggen bij de bepalingen van een organisatie waar hij of zij niet langer een deel van is.


Acties zoals website's of berichten op het wereld wijde web of stukjes in de kranten zullen een uitgesloten lid het gevoel geven dat ze op een bepaalde manier toch nog eens strijd aan het voeren zijn tegen de onrechtvaardigheden van die organisatie. Helaas blijft het in de praktijk alleen maar bij het gevoel iets te kunnen doen.

[ terug... ]Omhoog

Eigen domeinnaam
Maak vrienden

Discussie

 • Op internet zijn diverse forums te vinden over Jehovah's Getuigen.

  Hier een paar voorbeelden:

  Discussiebord over het Wachttoren-Genootschap

  Hier is iedereen welkom. Er is geen lidmaatschap en iedereen is er vrij om te posten.

  Paradise Café

  Dit forum is ideaal voor de Jehovah Getuige die twijfels heeft over de organisatie. Veel leden van dit forum geloven in God en bouwen elkaar op in "het geloof zonder de wachttoren organisatie". Anders denkenden (ex getuigen die bijvoorbeeld athëist zijn geworden) hebben er tegenwoordig ook enige speel ruimte.

Bedankt.

 • Beste bezoeker, Ik wil je hartelijk bedanken voor het bezoeken van deze website. Kom gerust nog eens een keer langs. Als je wilt kun je een bericht in mijn gastenboek achterlaten. Daar kom je door op "Gasten" te klikken boven aan deze website.

Gastenboek

 • Voor wie iets wil achter laten in het gastenboek: Je kunt geen al te lange berichten plaatsen. En helaas krijg je geen waarschuwing wanneer je bericht te lang is.

Copyright 2002-2018